Hur ligger vi till i mars 18

Vart står vi nu?

Nu är föreningen på väg in i senare delen av projektet. Arbetslaget är på Trätte på väg mot Varekil. I april påbörjas en större samförläggning med el.  Flera arbetslag kommer att bli involverade på flera olika platser.

Vissa delar av samförläggningen är redan gjord. Kvarstår gör Friborg, vissa delar på Kastet och Husgärdet, vid Långelanda Kyrka, vissa delar Burås/Trätte och andra kortare sträckor. Arbetet från Prästtorp mot Vallen har påbörjats. Ni kan se förberedelsen med borrning under landsvägen för att kunna nå Hjälperöd. Med detta är vi på väg in på det sista området. Samarbetet mellan elföretaget och vår fiberförening ger oss båda fördelar, både markmässigt och när det gäller kostnaden.

Hjälperöd, Lyckhem och Vallen är det sista stora delen vi har kvar. Det är dags att finplanera området för att hitta bästa vägar och förorsaka minsta störning. Vägföreningarnas representanter har genomgående haft en stor betydelse i detta arbete. Med sin lokalkännedom hjälper de till att hitta bästa lösningen och ser till att arbetet går så smärtfritt det bara kan.

Vill passa på att rikta ett tack till alla vägföreträdare som så bra hjälp till med framkomligheten. I detta vill vi också rikta ett stort tack till alla markägare som ställt upp för fiberns möjlighet att nå alla er.

Blåsning av fibern i de lagda rören är igång. Nu gäller att alla medlemmar är färdiga med sin slang fram till huset och sätter upp boxen. När slangen kommit till tomten är det medlemmens ansvar att den kommer på plats, utan större dröjsmål. Jäktigast blir det på slutet, då grävlag och blåsare kommer tätt på varandra.

Fiberdelen, med blåsning och svetsning är en stor kostnad som kommer till det löpande grävningsarbetet.  Vi närmar oss slutet och kassan behöver förstärkning. Med den senast gjorda beräkningen ligger projektet väl på den säkra sidan för att klara de utlovade 20 000 per medlem. Det är dags, inom kort kommer den sista delinbetalningen av insatsen, 4 900kr skickas ut till medlemmarna. Med denna inbetalning får föreningen en fortsatt stabil ekonomi.

En del av anläggningskostnaden täcks av bidraget från EU/Svenska staten. Utbetalningsmetoden för bidraget har ändrats. Den har tidigare varit löpande men sker numera i efterhand. Bidragsdelen behöver därför finansieras av banken tills utbetalning skett. Orust Sparbank har gett lånelöfte. Vi har utnyttjat en mindre del till dags dato. Med föreningens/medlemmarnas egna kapital och bankens hjälp att kortfristigt finansiera bidragsdelen har vi en stabil ekonomi och kan slutföra projektet på ett bra och säkert sätt.

/Styrelsen