Information från Telia

Vi har fått ett mail från Telia, du kan läsa orginalet i länken nedanför, men detta är vad det står:

Viktig information från Telia

Förhandlingar har pågått mellan oss och Viaplay Group. Vi har försökt in i det sista men Viaplay vill inte fortsätta diskussionerna och därför kommer vi tyvärr inte i mål med ett nytt avtal till 30 september, något vi är uppriktigt ledsna för då det påverkar dig som kund. Det här innebär att vi inte får sända Viaplays kanaler från den 1 oktober.


För tillfället ersätter vi med nytt attraktivt innehåll som passar både stor och liten. Med innehåll från bland annat C More, SF-kanalen, UEFA Champions League och nylanserade SkyShowtime finns något för alla smaker.


telia.se/tvinfo hittar du alltid den senaste informationen. Här berättar vi också vilket innehåll du får istället och ger svar på vanliga frågor.


Hälsningar Telia

Planerat avbrott i nätet

Den 21 oktober 2020 kommer Zitius att byta system för vårt nät.

Våra tjänster kommer att stoppas vid två tillfällen på 10- 30 minuter vardera då de migrerar över alla kunder i området till en ny teknisk plattform.

Ni hittar även avbrotts information på , www.zitius.se och www.zmarket.se

Skulle problem med tjänst uppstå efter systembytet ombeds nätets anslutna kunder ta kontakt med sin tjänsteleverantör

Teliakunder ombeds använda Telia kundtjänstnummer 020- 202070

Reservdag: 2020-10-28

Fiberekonomi uppgraderar

Fiberekonomi (https://online.fiberekonomi.se/) kommer till att göra en stor uppgradering av sin hemsida och kommer därför till att stänga ner sin hemsida onsdag 16 september kl. 15:00. Uppstart sker igen på måndag 21 september kl. 08:00.

Ni kommer inte till att kunna logga in er under denna tiden.

Varför går vi ut med denna informationen? Detta är den hemsida där ni själva kan se era fakturor, ändra betalningsform och ändra telefon, epost och annan information om er själva. Denna information ligger som grund för fakturor och utskick.

TV-puck

I gruppavtalet medföljer en TV-puck och anslutningskabel på 2 meter. TV-pucken ansluts via kabel till routern. Våran ser ut som bilden ovanför.

Dock finns det wifi-lösningar på marknaden, av olika kvalitet och märken. Det är upp till medlemmen att ta ansvar för en wifi-lösning. Föreningens rekommendationen är fast anslutning mellan router och TV-puck

Blåsning av fibernät

Till alla medlemmar i Långelanda Fiber

Just nu jobbar blåsare och svetsare med fibern i vårt nät.
Har du fått slangen fram till tomten, så är det nära att de blåser och svetsar. Se till att du är klar med ingrävning och fastighetsboxar. Får föreningen extra kostnader för att du inte är klar, kommer vi att debitera medlemmen.

Vi räknar med att snart få knutpunkterna i Burås och Grenegård klara, så dessa områden också kan blåsas/svetsas.

Trolk, elfirman som lägger kanalisationen åt oss, fortsätter sedan sitt arbete på väg mot Åsen/Trätte och Myren/Tegen.

Mediaomvandlaren

Vi har fått frågor angående montering av mediaomvandlare. Det är vår KO, Zitius som sätter upp och bekostar mediaomvandlare. 

Zitius monterar enbart hos de som väljer gruppavtal eller öppen fiber.
Kostnaden för att eftermontera och starta upp inkopplingen blir minst 2 500 kr. Detta skall vägas mot den fasta nätkostnaden som är 1200 kr per år.

Har du gjort ditt val av tjänst?

Inför monteringen av mediaomvandlare

Din fibersignal kommer till ditt hus via den invändiga fastighetsboxen. Efter den monteras en mediaomvandlare, utrustning som omvandlar ljussignal till datasignal. Mellan inre fastighetsbox och mediaomvandlaren sätts en patch-kabel. Standardlängder är 1 och 2 meter. Kabeln är av glas och ömtålig. Den skall monteras så skyddad som möjligt.

Efter mediaomvandlare monteras normalt en router, som kan ha olika specifikationer. Kabeln mellan mediaomvandlare och router är en datakabel, lan-kabel. För att slippa hastighetsbegränsning i kabel skall den vara av minst Cat 5e kvalitet, men gärna Cat 6.

Routern som följer med gruppavtalet har flera datautgångar, telefonutgång samt en wifi-sändare. Wifi-sändningen är avstängningsbar. Medföljande lan-kabel mellan mediaomvandlare och router är 2 m.

I gruppavtalet ingår en ”tv-puck”. Medföljande kablar, lan-kabel mellan puck och router är 2 m, samt HDMI-kabel mellan puck och Tv som är 2 m.

tv-puck

Mediaomvandlare, router och Tv-puck ansluts till vanligt 230 vägguttag.

Vår förenings gruppavtal har en mycket snabb uppkoppling. Det krävs en fast uppkoppling till datorn för att du skall få den fulla hastigheten. Tänk på, att all trådlös kommunikation är begränsande. När du köper lan-kabel idag bör det vara Cat 6. Lan-kabel kan vara upp till 100m. Önskas längre kablar än de medföljande, anskaffar medlemmen dessa själv.

en cat 6 kabel

Zitius, som är vår kommunikationsoperatör  KO, har anlitat Pelle Wilson Ljud-Bild-Data i Ellös  (https://www.pellewilson.se/) för att montera föreningsmedlemmarnas mediaomvandlare. Pelle behöver ha tillgång till huset vid arbetet och kommer att kontakta alla innan monteringen av mediaomvandlare.

Vet ni som medlem med er det är längre avstånd eller andra svårigheter med installationen, ta upp frågeställningarna med Pelle Wilson eller hans manskap innan arbetet påbörjas.

För att utnyttja fiberuppkopplingen på bästa sätt, rekommenderas ett hemmanätverk. Det finns flera aktörer som erbjuder detta.

Ett bra alternativ är att anlita Pelle för att bygga nätverket. Då får du en mycket bra medialösning. Du kontaktar via denna länk: Pelle Wilson (order@pellewilson.se)

Oktoberinfo

Arbetet med att lägga fiber går framåt, sakta men säkert. Största hindret är en överhettad marknad och brist på kunnig personal. Styrelsen står fast vid att vi skall prioritera kvalitet i läggandet av vårt nät och inte använda enheter som kan ge oss en ej kvalitativ läggning.

Samförläggning

Vi har fått många frågor runt samförläggningen el+fiber. Det finns flera viktiga orsaker i detta sammanhang. Det är det en artighetsfråga gentemot våra markägare som ställer upp utan att få ersättning. Med samförläggning blir det bara ett ingrepp, i stället för att två styrkor skall gå fram med kort tid emellan. Ett sammanhållet ledningsområde betyder dessutom mindre markområden som berörs. Det har även kommit hårdare nationella regler som kräver samförläggning där så är möjligt.

Glädjande är att samförläggningen el+fiber är på väg in i en ny fas. Runt Håffoss är det arbetet nästan färdigt. I dagarna påbörjas en kortare bit på Lyckhem, som krävs för att vi skall kunna få kontakt med omvärlden. Efter det börjar en omfattande del längs vägen mot Varekil. Burås/Åsen/Tegen är områden som berörs. Vi skickar ut meddelande till de som berörs strax innan arbetet påbörjas.

Lite senare i höst är utlovat att fler enheter från el-folket skall komma. Det kommer att snabba på hela processen.

Blåsning

Vår egen styrka arbetar för närvarande på Hjälperöd och närmar sig slutet där.

Det innebär att blåsning/svetsning snart kommer igång igen. Det finns vissa undringar varför det var sådan hets med blåsning i våras, och sedan inget hände. Tyvärr fanns det vid det tillfället flera fastigheter som inte var klara att ta emot. Det fick till följd att det blev ett antal fastigheter kvar, tills nu när vi startar upp igen.

Varje fastighet som inte är klar med sitt åtagande när olika saker skall göras, försenar totala projekttiden.

När du har fått slangen fram till tomtgräns, skall den utan dröjsmål läggas över tomten och fastighetsboxarna vara på plats. Blås/Svetsgänget är en hårt ansträngd grupp som kommer när de kan och sköter sig själva. Vi kan inte ha ett schema för detta arbete utan det gäller att du är klar med allt när de plötsligt dyker upp en dag. Eftersom de kommer åt sina åtkomstpunkter på utsidan, behöver du inte vara hemma. Är du inte färdig, försenar du hela projektet.

Se på hemsidan om du har undringar runt vad du skall göra. Du kan se här vad du skall göra.

Installation av mediaomvandlaren

Nu är vi nära att äntligen få el inkopplat till vårt nodhus, stationen. Då går det att gå vidare med testning av nätet och mediaomvandlarna, den lådan som skall monteras hemma hos medlemmarna för att omvandla ljuset till datasignaler.

Vi är i startgroparna att börja sätta mediaomvandlare. Det är Pelle Wilson från Ellös och hans mannar som utför arbetet. De behöver komma inomhus, så var beredd på hur du löser tillgängligheten till huset, nyckel på utsidan, nyckel hos granne osv. Pelle kommer att skicka ut information och kontakta alla innan det är dags. Han planerar dagar, för att detta skall gå så smidigt som möjligt.

Pelle kommer att börja arbetet på de 2 linor som är klara, dvs norr och söder om Kollungerödsjön. Vi kommer, på stark inrådan våra leverantörer, att starta upp sändningen i nätet succesivt.

Hur ser tids-schemat ut?

Vi hoppas att några delar kan starta före nyår, men räkna med att du kan komma igång under 2019. Vis av erfarenheten och med många besvikelser i bagaget kommer vi inte att utlova något specifikt datum. Verkligheten har visat att det inte går.

Hur går det med ekonomin?

När det gäller ekonomin, ser det däremot fortfarande bra ut. Med färre enheter som jobbat, tar det visserligen längre tid, men det blir också lägre kostnader per månad.

I somras fick du anmodan att välja tjänst. Alternativen är Gruppavtal, det mest prisvärda och som över 80% hittills valt. Samt Öppen fiber eller passiv anslutning.

Val av tjänst, gruppavtal

Det fanns de som uppfattade att gruppavtalets hela period, 5 år, skulle erläggas på en gång. Korrekt är att summan skall erläggas i förskott, kvartalsvis. Första perioden kan bli mer än tre månader, för att komma in i jämna kvartal. Kom ihåg, skicka brevledes in ditt avtal. Vi behöver göra klart med leverantören för att det skall kunna komma igång när vi startar upp. Ditt abonnemang startar när sändningen till dig kommer igång. Du måste ha bestämt dig i god tid, för att vi skall kunna göra uppstarten i just ditt område.

Du som inte gjort ditt val, följ denna länk och skicka in ditt avtal.

Även om vi alla har fått vänta längre än önskat, så är vi närmare ljuset i fibertråden. Ett ljus som känns riktigt trevligt nu i höstmörkret.

/Styrelsen