Inför Fiberåret 2017

Mycket har hänt under det gångna året. Äntligen kom myndigheter överens och tilldelning av fiberbidragen började godkännas. Slutet juni fick vi klart besked. Då startade en tid med förarbete och själva läggningen av fiberslang kom igång på höstkanten. Det är högtryck med fiber och det är brist på kapacitet. Vi har kört med en grupp tills nu och kommer att kunna öka på kapaciteten under vintern. Vi hoppas på en vinter där arbetet kan fortskrida. Det är härligt att se hur bra det går och att läggningen blir korrekt. Vi har folk med erfarenhet.

Det är inte några jättemaskiner, utan nästan svårt att hitta styrkan inne bland hus och träd. Även spåren efter dem är försvinnande små. Det går ofta inte att se och det läker fort. Se bilder på hemsidan. Vi gps-mäter läggningen för att kunna veta var fibern finns,

Var kommer anslutningen till just dig, din tomt .
Den frågan kan vi svara på efter detaljprojektering av ditt närområde. Vi går alla sträckor och kontaktar alla medlemmar innan installationsstyrkan är på väg.

Vi arbetar just nu från Röra korsväg mot Vräland och Ammedalen. Många fastigheter nu har fått slangen fram till tomten. Vill gärna poängtera att hela föreningen, av tekniska orsaker, måste startas upp samtidigt. Så de som redan har fått sin slang, kommer att få ljus och uppkoppling samtidigt som du och alla andra. Byggtiden är beräknad till ca 1,5 år. Det innebär att våren -18 kommer att bli dags för uppstart av systemet.

Kostnad och finansiering
Det finns frågor runt kostnad och finansiering. Takpriset du betalar per anslutning är 20 000kr. Bidraget, som täcker 40% av byggkostnaden kommer att betalas ut i efterskott. Momsen får vi också tillbaka i efterhand, så vi måste lånefinansiera under byggtiden. För att kunna låna skall föreningen ha ett eget kapital. Vi har haft 2 debiteringar om 5 000 under 2016. Vi räknar med att det kommer en till på 5 000 till under våren -17. Genom att vi medlemmar erlägger insatsen tidigt i projektet, får vi ett starkt eget kapital och vår lånekostnad blir mindre. Beslut om lån togs på stämman i maj 2016. När projektet är klart kommer också bygglånet att vara slutbetalt.

Hyr du ut din fastighet?
Tänk på att det skett en lagändring. Du som står för anslutningen är ansvarig för all nerladdning som sker. Delar du anslutning med din hyresgäst, är du ansvarig för vad hyresgästen gör på nätet. Den enkla lösningen är att skaffa sidoabonnemang. Ett sådant kostar 6 000kr. En bra och billig lösning som lönar sig. Meddela mig om du vill ha en eller flera. Mer att läsa på hemsidan.

Vi har fortfarande en tillströmning av medlemmar. Så länge inte installationsstyrkan passerat kan nya fastigheter enkelt anslutas. I efterhand blir kostnaden högre. Så tala med grannarna, påverka och se till att vi blir fler. Det gynnar dig som medlem.

Med hälsning från Styrelsen